Brugte tebreve er turbogødningBrugte tebreve er turbogødning til din have

Brugte tebreve er turbogødning til din have, og de gør nytte lang tid efter teen er drukket.

Igen minder naturen os om, at det er den, der holder på distancen. Teplanter, som tørres og nydes af os mennesker i varme drikke, er slet ikke færdige med at gøre nytte efter tebrygningen.

De brugte tebreve kan bruges igen og gøre stor gavn, for eksempel i haven som gødning.

Brugte tebreve sætter fart på komposten

Langt de fleste teposer opløser sig selv i naturen, men vær opmærksom på, at nogle enkelte kan have en særlig blank overflade, som gør dem ikke-egnede til havebrug og i komposten.

Den største effekt, brugte tebreve har i kompostbunken eller i jorden i blomsterbedene, er at sætte turbo på komposteringen.

Det sker ved, at orme kaster sig over tebrevene, og det hele gennemarbejdes i ormene, som gøder jorden mere, end de ellers ville.

Dermed sker forrådnelsesprocessen også hurtigere for de andre dele af kompostbunken. Med andre ord – win win.

Placer teposer direkte i bedene – tæt på planternes rødder

Du kan også springe kompostbunken helt over og grave teposerne direkte ned i dine havebede eller krukker. Brugte teposer giver et forhøjet nitrogen-indhold i jorden, og det er godt, samtidig med, at ormene igen gør deres arbejde og omdanner poserne til gødning.

Placér poserne tæt ved planternes rødder, og du vil også opdage, at tebladene stadig har en evne til at suge vand til sig, så der holdes på fugten. Genialt!

Lad teposerne trække igen, hvis de ikke skal i jorden

Hvis du ikke er komfortabel med at grave teen ned, kan du også vælge en anden løsning.

Lad den brugte pose trække igen i vand, indtil det skifter farve. Vandet har nu fået tilføjet nogle gode stoffer, der kun vil gavne planterne ved vanding.

Du kan også bruge brugte teposer til forsigtigt at tørre støv af indendørs planters blade. Det er ligesom lotion for planter!

Mus hader te – benyt dig af det

Af en eller anden grund kan mus ikke fordrage te. Måske skyldes det, at de ikke kan tåle tebladene og viger uden om steder, hvor de kan lugte stadset.

Derfor kan brugte såvel som ubrugte teposer bruges både indendørs og udendørs til at skræmme mus væk. Hvis du har haft museproblemer i køkkenskabe for eksempel, kan du lægge teposer rundt omkring som små duftadvarsler.

 

Kilde: Veggie Gardener

 

Du kan læse meget mere om te ovre på Bloggen