Hvilken slags te er bedst til julete?
Hvilken slags te er bedst til julete? Det bliver jeg altid spurgt om til jul.
Denne opskrift er bedst med sort te, da den er bedste til tilsætning af frisk frugt og søde krydderier.
Den holder også smagen i timevis.
Jeg elsker at bruge løs te i min tesi eller kande.
Men du kan også bruge teposer, hvis det er det, du lige har ved hånden.
De fleste teposer indeholder testøv og små partikler (rester af knuste teblade).
Tebrevene indeholder mindre af olierne og aromaen, der bidrager til den overordnede smag af teen.
Du kan bruge forskellige slags sorte teer.
Jeg bruger Pekoe, men har du fx Earl Grey kan den sagtens bruges, da dens citrusagtige smag kommer fra naturlig eller syntetisk bergamotolie, der er tilsat teen.
Andre populære typer fx English Breakfast Broken og Irish Breakfast Broken er stærkere og har en maltet smag.
Trin for trin
- Forbered din tepose eller løs te
- Bring vandet i kog, og hæld det over tebrevene
- Lad det trække i 3 min.
- Mens det trækker, skal du finde dine krydderier frem. Kombiner hele muskatnød, stjerneanis, nelliker og allehånde i din tesi eller brug en bomuldskrydderipose med snøre.
- Bruger du ikke tesi, og gerne vil have det hele ned i kanden, så skal du si teen med en finmasket si.
- Hæld teen op i en gryde. Hvis du vil tilføje honning eller andet sødemiddel, skal det gøres nu.
- Skær æbler og appelsiner i tynde skriver. Tilsæt halvdelen af frugten, (behold den anden halvdel til pynt), krydderierne og kanelstænger. Lad blandingen simre forsigtigt i mindst 30 min.
- Hæld teen i en kande, efter den har simret.
- Når teen er klar til servering, fjerner du tesi, frugt, kanelstang og hælder teen i krus. Pynt med en frisk æble- og appelsinskive.
Lad vær med at klem teposerne eller røre rundt, for at forsøge at trække mere smag eller farve ud. Det vil blot gøre teen bitter.
Vent også gerne et min. før du hælder det kogende vand over teen. Du forhindrer at de sarte blade bliver svedet af og giver en bitter smag.
Ingredienser
1 spsk løs te eller 1 tepose med sort te
8 kopper vand
1 appelsin
1 æble
1/8 tsk. allehånde hele (ca. 5)
1/8 tsk. hele nelliker (ca. 5)
1/4 tsk. friskrevet muskatnød
1 stjerneanis
2 kanelstænger
Pynt
1 appelsin
1 æble
4 kanelstænger